1. Am indicaţie pentru microdermabraziune?
Daca ai, sau ai avut, acnee, discoloraţii, riduri fine sau mai adânci, diferenţe de textură ale pielii sau tenul tău este afectat de expunerea la razele soarelui, atunci Microdermabraziunea te-ar putea ajuta. Microdermabraziunea nu te va scăpa de cicatricile adânci sau de ridurile de expresie, de semnele din naştere sau de tatuaje. Daca nu ai un istoric cunoscut de hiper/hipo-pigmentări sau cicatrici keloide în familie, ar trebui să iei in considerare Microdermabraziunea ca o alternativă la peeling-uri mai agresive sau mai invazive.
2. Ce este microdermabraziunea?
Microdermabraziunea este o procedură minim invazivă care implică răzuirea pielii cu cristale de oxid de aluminiu (corindon) pentru eliminarea stratului cornos al epidermului, care este alcătuit in principal din celule moarte. Tot prin acest procedeu se realizează concomitent şi stimularea producţiei de celule noi în stratul bazal, profund, al epidermei.
Este posibil ca această metodă să nu dea rezultate optime pentru toata lumea, dar pentru cele mai multe persoane dă rezultate mai mult decât satisfăcătoare. Curăţă extrem de bine porii şi, folosită regulat, previne apariţia punctelor negre sau albe. De asemeni stimulează producţia de colagen din derm, ceea ce are ca rezultat un ten mai ferm şi mai omogen.
3. Când se poate realiza microdermabraziunea?
Microdermabraziunea se poate realiza oricând, dar trebuie lăsată o pauză de cca. 10-14 zile între tratamente pentru rezultate optime. Este bine ca doritoarele să-şi planifice şedinţele de tratament în primele două săptămîni după ciclul menstrual, deoarece pielea este mai sensiblă pe masură ce se apropie ciclul şi în timpul acestuia.
4. Ce presupune o consultaţie tipică în vederea tratamentului de microdermabraziune?
Nu putem vorbi de o consultaţie în sine. Această procedură este aproape complet non-invazivă, detaliile pot fi explicate în câteva minute, ca de altfel şi efectele benefice pe o lungă perioadă în cazul în care se efectuează o serie de mai multe tratamente. După această serie de tratamente, ideal ar fi să se menţină rezultatul prin şedinţe de întreţinere la 3-4 luni.
5. Cum se desfăşoară o şedinţă de microdermabraziune?
Se aplică iniţial o loţiune de curăţare a feţei de excesul de grăsimi, pentru a pregăti tenul. Procetura în sine constă în scanarea manuală a întregii feţe cu “bagheta” care livrează cristalele de corindon sub presiune. Aceste cristale foarte fine de oxid de aluminiu sunt proiectate cu viteză perpendicular pe suprafaţa pielii, şi îndepărtează impurităţile şi celulele moarte superficiale. Gradul de răzuire poate varia în funcţie de efectul care se doreşte precum şi de sensibilitatea clientului. Procedeul durează cca. 20-30 de minute, în funcţie de adâncimea sau tăria cu care se lucrează. După ce a fost tratată toată faţa, se aplică o soluţie tonifiantă precum şi o fiolă de rehidratare, cremă de rehidratare, şi eventual o cremă cu factor de protecţie solară ridicat. Ca produsele de rehidratare să pătrundă în profunzime în piele se foloseşte şi aparatul cosmetic cu ultrasunet.
6. La ce trebuie să mă aştept după tratament?
Senzaţia cea mai comună este aceea de uşoară insolaţie. Pielea se va simţi uscată şi este posibil să se exfolieze. Acest lucru este normal şi este de fapt scopul procedurii. Trebuie să aplicaţi cu regularitate un rehidratant de calitate care să includă şi un factor de protecţie solară cât mai ridicat. Chiar şi aşa, trebuie evitată expunerea la soare pentru perioade mai lungi, iar bronzarea, chiar şi la salon, este contraindicată. De asemeni contraindicate sunt orice fel de produse exfoliante cu 3-5 zile înainte şi după tratament. Pielea se va simţi mai fină iar efectele pozitive se pot vedea în unele cazuri chiar imediat după tratament. Se recomandă 2-12 şedinţe, distanţate la 10-14 zile, dar – de la caz la caz, în funcţie de seriozitatea afectării stratului cornos – se pot efectua şi mai rapid, la 5-7 zile.
7. Este microdermabraziunea un tratament dureros?
Nu, deoarece jetul de cristale precum şi puterea de sucţiune pot fi reglate. Se simte asemănător unei ciupituri, şi senzaţia este mai pregnantă în jurul ochilor, unde sensibilitatea este mai mare. În general este bine să se lucreze la limita confortului şi a suportabilităţii, pentru a obţine rezultate cât mai bune. Pielea se va simţi uşor “fierbinte” şi poate să rămână ceva mai roz pentru câteva ore, pâna la maxim o zi.
8. Apare tumefierea feţei după microdermabraziune?
Acest efect secundar este extrem de rar. Procedeul în sine este non-invaziv, şi doar prin exagerarea intensităţii poate produce acest gen de efecte. Cu toate acestea, rezultatele pozitive pot fi remarcate chiar după prima şedinţă.
9. Când mă pot intoarce la servici după tratament?
Imediat. În unele cazuri, în care se notează o uşoară roseaţă a feţei, pot fi indicate aplicarea unui strat lejer de pudră, dar de cele mai multe ori, tonicul aplicat şi crema hidratantă sunt suficiente. In aceste cazuri, este indicat să se efectueze tratamentul la sfârşitul zieli de lucru, pentru ca efectele secundare să dispară pâna a doua zi. Sunt însă multe cliente care efectuează acest tratament în pauza de prânz, de unde şi numele de “lunchtime peeling” care este uneori asociat cu Microdermabraziunea.
10. Când încep să se vadă rezultatele?
De cele mai multe ori imediat. Nu vorbim aici de rezultate dramatice, precum cele de skin resurfacing sau lifting, ci de un ten mai clar, mai uniform, cu textura mai sănătoasă, care se simte mai catifelat. Acestea sunt imediat aparente după prima şedinţă, iar în timp, după efectuarea unui set de 6 şedinţe, efectele se cumuleaza şi sunt potentate şi de stimularea regenerării colagenului.
11. Care sunt riscurile asociate acestui tratament?
Nu sunt prea multe riscuri asociate cu Microdermabraziunea – cel puţin pentru persoanele sănătoase – dar pentru cineva cu probleme ale pielii sau cu anumite patologii medicale pot apare complicaţii. In condiţiile în care se lucrează la presiuni şi intensităţi mari, exită un risc de hiperpigmentare, sângerare punctuală sau chiar infecţie localizată – dacă persoana respectivă este predispusă. Risc de infecţie mai poate apare în cazul în care nu se lucrează steril sau cu piese de unica folosinta (mai ales cele care vin in contact direct cu pielea)
Oricum, trebuie evitata Microdermabraziunea în următoarele cazuri:
- leziuni tegumentare nediagnosticate
- herpes recent
- negi
- acnee activă, supurată
- Rosaceea activă
- Diabet decompensat
- Boli autoimune sistemice
- Tendinţa de hiperpigmentare post-operatorie (se va încerca folosirea unor intensitati mai mici)
- La persoanele care folosesc regulat Retinol-A, sau cele care tocmai au facut peeling chimic.
- Imediat după proceduri laser la nivelul zonei tratate.
12. Este necesar un tratament de întreţinere a rezultatului?
În principiu da. Evident, efectele pozitive se vor estompa în timp – pentru ca procesele care au determinat apariţia problemelor nu dispar, ci lucrează în continuare în defavoarea tenului Dvs – deci cel mai indicat ar fi să vă programaţi o şedinţă la câteva luni pentru menţinere şi să repetaţi seria de 6 şedinţe la 12-16 luni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu